tisdag 31 december 2013

tisdag 17 december 2013

Studiemotivationen

är cirka död. Jag har jullov-ish men som student har du ju alltid nåt o göra egentligen.. Såklart e det ju såpass mycket roligare än att plugga att se om Sugar Rush, en tv-serie som jag kollade på i gymnasiet o ba hm det här med lesbianism verkar ju najs
Finns på youtube! Är även baserad på en bok men tycker serien e bättre.

Även riktigt kul och öppna luckorna i unga feministers julkalender


måndag 16 december 2013

svar till ollep0lle

I början av 2012 skrev jag om nån mansgris planer på att öppna en strippklubb i Malmö. Nu har ollep0lle läst det här inlägget och undrar:

Handlar striptease om makt? Vad är det för makt jag, som man, är ute efter om jag betalar en strippa för att hon ska dansa för mig? Och vad är det som är så dåligt med att få ha den makten?
Skulle vara intressant om du gav svar på detta :)

Jag ska försöka svara på detta lugnt och sansat :) JA själv-fucking-klart handlar striptease om makt. En påklädd man, på toppen i könsmaktsordningen, betalar en avklädd kvinna, som är på botten av könsmaktsordningen, för att hon ska dansa för honom. Han köper hennes kropp så att han ska kunna sitta och njuta. Hon har ingenting att säga till om. Han är kund och hon utför en tjänst och kunden har alltid rätt. Hur bisarrt är det? Hur handlar det om något annat än makt? Makten att äga en annan människas kropp så att den kan ge en njutning för en stund. En liten miniversion av patriarkatet. Vad är det som är dåligt? Du verkar uppenbarligen inte se kvinnor som människor. Hade du tyckt det var naja om det var din mamma, din moster eller kanske din syster som stod uppe vid pålen och fick sedlar instoppade i trosan. En kvinnlig strippa och en manlig strippklubbsbesökare är inte två individer som agerar på fria premisser, de är del av ett patriarkalt samhälle som har lett in dom på deras privata vägar. Om en liknande situation skulle ske, men på ett frivilligt och privat plan där ingen ekonomisk ersättning är inblandad, är det självklart en helt annan sak. 

Vill avsluta det här inlägget med att säga att jag tycker det är förfärligt att en person som lärt sig skriva och då förmodligen gått i skolan inte fått lära sig vad patriarkatet är och innebär.

måndag 9 december 2013

ett viktigt meddelande till alla killar som står upp o kissar

FÄLL NER TOARINGEN!!!!!!!!!
Alla som inte fäller ner toaringen får gå om dagis. Tänk att en ska behöva mötas av denna hänsynslöshet och brist på respekt dagligen.
Arga hälsningar Filippa

ps. läs Kakans viktiga text om näthat, det är ingen slump vilka som drabbas av det och vilka som utsätter andra för det ds.

pps. Calle. Du har fel. Lär dig se helheten, tänk strukturer och inte individer. ds

fredag 6 december 2013

Julklappstips

Happy friday! Ska ni gå ut och köpa julklappar i helgen kanske? Här är något ni kan ge inte bara till julklappsmottagaren utan också till kvinnor världen över! Här kommer lite information om klapparna från organisationen Kvinna till kvinna.

Fred på jorden brukar stå högt upp på önskelistan till jul. Vi som stödjer kvinnor i krigs- och
konfliktländer kan inte annat än hålla med. Därför har vi paketerat tre stora önskningar till
tre fina julklappar som du kan ge bort och därmed bidra till förändring. Ge Fred, Frihet,
eller Förändring. I ett litet paket med rim på toppen. 
Kvinna till Kvinna stärker kvinnors makt och inflytande. Genom att ge bort en av våra julklappar stödjer du kvinnoorganisationer som kämpar för kvinnors mänskliga rättigheter och fred. 
Ta chansen att ge fred på jorden i julklapp och var med och förändra världen! 
Årets julklappar från Kvinna till Kvinna är:

Fred
 Din julklapp är ett bidrag till Kvinna till Kvinnas arbete för att få in fler kvinnor i fredsförhandlingar. En förutsättning för att uppnå en hållbar och rättvis fred.
Frihet 
Din julklapp är ett bidrag till Kvinna till Kvinnas arbete med att stärka kvinnors självkänsla och medvetenhet om sina rättigheter. En förutsättning för att ge kvinnor makt över sitt liv och sin kropp.
Förändring
Din julklapp är ett bidrag till Kvinna till Kvinnas arbete med att skapa mötesplatser för kvinnor från olika sidor av konflikter. Så att de kan lära av varandra och stärkas i kampen för förändring och fred.

Julklappen består av ett ark som du själv viker ihop till en liten ask. Locket pryds av ett rim som associeras till valet av julklappen, och insidan en beskrivning av vad julklappen består av. Varje julklapp kostar 150 kr. 

Beställ här: www.kvinnatillkvinna.se/jul senast den 18 december!
Ta det lugnt i stormen allihopa, puss!

torsdag 5 december 2013

Den manliga könsrollen

Den manliga könsrollen är något av det mest destruktiva som existerar på denna jord. Den manliga könsrollen ger mycket begränsat utrymme för ömhet, respekt och kärlek. I den manliga könsrollen ingår våld, aggressivitet och en destruktiv sexualitet. Män kan exempelvis köpa sex. Och innan någon lyfter ett finger och säger "Kvinnor köper faktiskt ocks.." stäng omedelbart munnen och knalla istället iväg till närmaste bibliotek och låna Varat och varan av Kajsa Ekis Ekman, obligatorisk läsning innan en uttalar sig i prostitutionsfrågan överhuvudtaget. Den absoluta majoriteten av alla som köper sex är män.

I dagarna har det talats mycket om att sexuella våldsbrott som unga pojkar begår mot unga flickor blir allt grövre, och att gränserna för vad som är okej förflyttas i snabb takt. Det har också talats om att majoriteten av de unga mellan 16 och 25 som haft sex mot ersättning i Sverige är killar. Detta är en undersökning som ungdomsstyrelsen gjort. Kanske stämmer deras resultat från 2012, att 0,8% av de tillfrågade tjejerna och 2,1% av killarna hade utfört sexuella tjänster mot betalning. Kanske är det så att undersökningen inte nått fram till de kvinnliga traffickingoffer som befinner sig i Sverige. Men det är inte det jag vill skriva om. Utan den här artikeln från politism.se

Kombinationen den manliga könsrollen samt homofobi är en extremt dålig blandning. När Erik, som artikeln ovan handlar om, som fjortonåring upptäckte att han var attraherad av andra killar såg han inga andra alternativ att få utlopp för sin sexualitet än att sälja sig till män. Män som han fick kontakt med via nätet. Män, som ofta hade fru och barn, och som betalade en ung kille för hans sexuella tjänster. Erik tyckte inte om det, men vad upplevde han som det andra alternativet? Leva ett falskt liv som hetero. En kille, i Sverige på 2000-talet, såg inget annat alternativ till att leva ut sin sexualitet än att bli prostituerad. Förstår ni hur farlig den manliga könsrollen är? De män som köpte Erik kunde heller inte leva ut sin sexualitet utan var tvungna att dölja den, betala för den. Kanske, genom att de köpte en ung man istället för att ragga upp en jämnårig man på någon bar, kunde dom intala sig själva att dom inte var bögar. Det var någon slags maktgrej. För inom ramen för den manliga könsrollen är det mer okej sätta på en ung försvarslös kille mot betalning än att ligga med en annan man på lika villkor för att en tycker om det.

måndag 2 december 2013

Stephen Fry Out There

Är en tv-serie från BBC som ligger uppe på svtplay. Den brittiske komikern Stephen Fry reser världen runt för och se hur det står till med homosexuellas rättigheter.





 Han reser till Uganda och debatterar bl.a Ugandas lagar med en minister samt möter bl.a en flata som blev utsatt för en såkallad "corrective rape" som 14.åring.





 Stephen reser också till USA och träffar en terapeut som "botar" bögar
 Tack så jävla mycket Sigmund Freud för att dina teorier fortfarande lever och frodas.

Se det här programmet! Det är viktigt. Med reservation för tårar och extrem ilska.